Културна дипломация: Народният театър завладя Цариброд с "О, ти, която и да си“

Публиката в Сърбия се наслади на лиричния колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов, съчетани в пиесата на Мирела Иванова

Култура
18:29 - 24 Март 2023
3936
Културна дипломация: Народният театър завладя Цариброд с "О, ти, която и да си“

С нежния и лиричен спектакъл на Народния театър „Иван Вазов“ – "О, ти, която и да си“ отбеляза своята 35-а годишнина театър „Христо Ботев“ в сръбския град Цариброд, където живее и голяма българска общност.

Гостуването на спектакъла, посветен на любовните вдъхновения на Иван Вазов, бе в рамките на партньорството между Народния театър и Културния център в западната ни съседка, което е дългосрочен проект, насочен към българската общност и почитателите на театралното изкуство в града.

Снимка: Божидар Марков

Ден след първа пролет в голямата зала на Културния център публиката в Цариброд се наслади на лиричния колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов, съчетани в драматургичен текст от Мирела Иванова.

Режисьор е актрисата Бойка Велкова, а ролите са поверени на Ненчо Костов, Радина Боршош, Биляна Петринска, Параскева Джукелова и Ева Тепавичарова. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, автор на музиката е Теодосий Спасов, хореография – Мила Искренова.

Актьорите от столицата на България изнесоха пиесата с удивителна енергия и много емоции и въодушевиха царибродската публика, която ги награди с бурни аплодисменти, разказват от мултимедийният портал ФАР на български и сръбски език.

Драматургът на пиесата Мирела Иванова заяви пред местните медии, че много се радва царибродската публика да е почувствала силата на тази поезия и въобще на това необичайно лирично Вазово присъствие и добави, че спектакълът е много красив, а режисьорката Бойка Велкова, като че ли е предала част от своята лична чувственост и красота на това представление.

„Вазов е непознат в тази светлина, в която е представен в този спектакъл. Около смъртта му се разнасят различни митологични легенди, но всъщност малцина си дават сметка колко чувствителен, а колко самотен в крайна сметка е бил поетът.

Ние сме свикнали да го възприемаме като наш национален поет с неговите патетични стихотворения, а за неговата любов към живота, към жените, към музите, които са го вдъхновявали почти не говорим. Когато мислим Вазов, ние го мислим с песните му, с българския език, с неговите стихотворения, които носят най-високия родолюбив патос, а рядко като един обичащ и обичан мъж“, сподели Иванова.

Актрисата Параскева Джукелова е главният виновник да се случи този спектакъл.

„По някакъв повод реших да прочета всичките стихотворения на Вазов и преглеждайки ги забелязах, че се появяват женски имена – Катерина, Магдалина, Джованина, Тамара и си викам кои са тези жени? Така дойдох на идея, че може да направим един спектакъл, в който да представим Вазов като поет, като човек, който обича и бива разлюбван.

Говорих с Мирела Иванова и тя написа драматургичния текст, а Бойка Велкова се включи с желанието да го режисира и така се получи този спектакъл. Отзивите, които получаваме от публиката са много хубави, защото много от хората наистина не знаят за тези лични преживелици на Вазов“, каза актрисата.

Снимки: Иво Томов