КУЛТУРНА КАТАСТРОФА: Паметникът на Славейков в Милано - изплагиатствано менте

Отхвърленото от общината в Трявна недоносче ще ни представя в Италия

Култура
12:20 - 15 Октомври 2019
5298
КУЛТУРНА КАТАСТРОФА: Паметникът на Славейков в Милано - изплагиатствано менте

В края на месеца пред библиотеката в Милано ще цъфне скулптура на великия ни поет и кандидат за Нобелова награда Пенчо П. Славейков. "Пластична катастрофа", "унищожаване на всякакъв вид авторово хрумване" предвид драстичното сходство с паметника на баща и син Славейкови в София, "сглобен от портрет на Андрей Николов и композицията на Чапкънов", "дублиране" и "реплика" на вече съществуващ обект". Това са част от коментарите на професионалистите по отношение на проекта на Адриан Новаков за паметник на Пенчо.

Изречени са на 11 декември 2018 г. на заседание на Експертния съвет по Изобразителни изкуства към Министерството на културата. Тогава предложението на Новаков е категорично отхвърлено, като авторът получава препоръка да представи нов проект, в който да избегне асоциацията със съществуващия паметник на Славейков, както и да поправи установените композиционни и пластични пропуски.

Обсъждането продължава около един час. Експертите, сред които са директорката на Националната галерия Ярослава Бубнова, председателят на СБХ Любен Генов и скулпторите Иван Русев, Бойко Митков и Христо Харалампиев, категорично отхвърлят проекта. Смятат, че ако го приемат, няма да е в интерес нито на Трявна, където е планирано да бъде поставен паметникът, нито на Адриан Новаков, защото няма да го представи в добра светлина като скулптор.

Композицията на пл. "Славейков" е нескопосано изкопирана от А. Новаков

През декември 2018-а Новаков сякаш си взема бележка, защото на 16 май 2019-а се явява с нов проект пред Съвета, съобщава, че се е съобразил с препоръките и така работата му е придобила по-силно авторско звучене. Този проект е с доста различен замисъл от първоначалния – има промяна в движението на фигурата, вида на пейката, а най-вече Пенчо Славейков е гологлав.

В същото време обаче Новаков не се отказва от "пластичната катастрофа", както е определен предишният му проект, и именно него ще постави в края на този месец пред библиотеката в Милано.

"Нашият съвет е консултативен и каквото можем да направим – сторихме го. Нямаме правомощия да се произнасяме за чужбина", коментира пред Площад "Славейков" скулпторът проф. Христо Харалампиев – председател на Съвета към Министерството на културата.

Пътят на отхвърления паметник към Италия минава през Трявна. Местната общинска управа, начело с кмета Дончо Захариев решава да обяви конкурс за паметник на Славейков-син. На първото заседание на Експертния съвет към МК главният архитект на града – г-жа Кметова, съобщава, че конкурсът "е нещо като национален", но все пак "вътрешен" – само в рамките на Трявна и близките градове. Става ясно, че не е съгласуван със Съюза на художниците, нито с някоя друга професионална гилдия. На този вътрешен конкурс били поканени да се явяват четирима участници. Подадени са три проекта. Всички те са класирани и съответно получават награда – 1000 лева за първо място, 500 за второ и 300 лева за трето. Победител става Адриан Новаков от Габрово, който печели одобрението на местната община и неодобрението на Експертния съвет. Втори е Веселин Костадинов от Варна, а трети – Велизар Захариев от Севлиево.