Кунчев: Коронавирусът се развихря в училищата другата седмица

Новини
12:00 - 18 Септември 2020
6395
Кунчев: Коронавирусът се развихря в училищата другата седмица

Главният здравен инспектор доц. Кунчев предупреди, че заразата от коронавирус ще започне да се разпространява в училищата в края на следващата седмица. „Каквото се случва в обществото – това ще се случва и в училище. От края на другата седмица се очакват вече случаи, предадени в училищата", обясни инфекционистът.

Доц. Ангел Кунчев ще предложи извънредната епидемична обстановка да се удължи. Този път обаче с 2 месеца. По думите му мерките няма да се затягат.

„Изненадан съм от изключително отговорното отношение на цялата образователна система към заразата COVID-19. Не съм очаквал, че тези хора за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”, заяви Кунчев по по време на дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“.

По думите му системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която е у нас в момента, предаде Нова тв.

Доцентът призна, че е разтревожен от процента на смъртните случаи от заразата.

„Притеснява ме голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процент на засегнат медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни е сериозен удар по нея”, посочи Кунчев.