Кунчев: На Сурва в пернишките села само... с маски

Фестивалът в града няма да се състои

Новини
12:13 - 07 Януари 2021
1998
Кунчев: На Сурва в пернишките села само... с маски

Днес е проведена консултация и провеждането на празниците Сурва в област Перник - традиционна област именно за тях.

Кметът на Перник Станислав Владимиров е поискал среща в Националния оперативен щаб във връзка с традицията. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев похвали навременните действия и отговорното поведение на Владимиров.

Големият празник Сурва, който се провежда в края на януари по традиция, няма да състои. На него се събират участници и групи от цялата страна и е под формата на фестивал със състезателен характер.

За обичая по селата ще се дадат предписания и здравни мерки за провеждане на обичая, увери Кунчев, като посочи пример, че обиколките на кукерите няма да бъдат позволена, а ритуалите ще се извършват на разстояние и в центъра на града. Задължително ще бъде и носенето на маски. Кунчев не уточни точно кои и какви маски, но явно ставаше въпрос за медицински маски за публиката, а не за маските на участниците в традицията.

В работното съвещание при министър-председателя Бойко Борисов участваха здравният министър Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и кметът на Перник Станислав Владимиров