Кунчев поиска удължаване на извънредните мерки

Актуални новини
12:05 - 09 Юни 2020
6472
Кунчев поиска удължаване на извънредните мерки

Заради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив, съобщава БНТ.

Кунчев обясни, че извънредните мерки трябва да останат заради драстичното повишаване на броя на заразените с коронавирус през последните две денонощия. Според него това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища. 

Ситуацията в Доспат продължава да е усложнена. Затова са необходими общи мерки, които да се провеждат едновременно във всички общини. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев по този повод събра на среща в Пловдив епидемиолозите от Смолян, Пазарджик и Благоевград и кметовете от региона.

"Дали ще е месец или по-малко - според мен при тази ситуация е добре това да остане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне, ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки", обясни здравният инспектор.

Според него обаче няма нужда от пълна блокада на населени места нито от повторно въвеждане на задължително носене на маски на открито. 

Доц. Кунчев потвърди, че работници в предприятието за детски играчки в Доспат, където бяха установени 51 положителни проби с коронавирус, са се опитвали да прикрият симптомите си от страх да не загубят работата си.

 Здравният инспектор се надява обаче новите мерки да пресекат повторно разрастването на епидемията.