Кунчев: След Нова година започваме имунизация срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Здраве
10:03 - 02 Декември 2020 (обновена)
7276
Кунчев: След Нова година започваме имунизация срещу COVID-19 (ВИДЕО)

След Нова година ще започнем имунизация срещу коронавирус. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на извънреден брифинг в МС, на който стана ясно, че е приет Национален план за готовност при пандемия.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов, както и д-р Кунчев представиха в МС Националния план на България за готовност при пандемия. Това се случва във вихъра на втората вълна от коронавирус, която връхлетя страната. Планът бе разглеждан на днешното правителствено заседание.

"Ще има хора, които казват: Не вярваме в тези ваксини. Само при 60-70% от имунизирано се пази населението, при други данни става дума предпазване само на индивида", добави Кунчев.

Ваксините ще са доброволни, добави здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Кунчев заяви, че генеричният план касае всички пандеми. Това не е план за конкретна болест, а за пандемии, с това е и различен, добави главният държавен здравен инспектор.

"Ако се появи конкретен агент, бактерия или вирус, как се предава кой е опасен има ли ваксина, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един по отделно въз основа на тези данни", обясни Кунчев.

Във връзка с имунизацията до четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Той ще бъде представен на следващото заседание на МС за утвърждаване. Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за ваксините. Това ще бъде проф. д-р Красимир Гигов. Той е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации". Това обяви по време на брифинга здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че назначаването на Гигов го е изпълнило със задоволство. „Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е, че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА”, каза директорът на болницата. Той заяви, че там също ще бъдат доставени хладилници за съхранение на ваксина.

Гигов получи поздравление и от директора на „Пирогов” проф. Асен Балтов, който също изрази готовност да помогне по всякакъв начин на дейността на координационния център.

„Ваксините, които ще дойдат в страната, ще бъдат тези, които ще пристигнат във всяка една европейска държава“, заяви Костадин Ангелов.

„До края на тази седмица ще оборудваме с хладилници, за да получим първата пратка от ваксината на „Пфайзер“. Те ще бъдат разположени на няколко места в страната. В София ще са на две места – в „Бул Био“ като централен склад и в РЗИ-София. Второто място ще е в РЗИ-Бургас“, обясни още здравният министър.

Поръчаните хладилници са четири и по думите му те са достатъчни, за да се гарантира успешната логистика на първата доставка. По-нататък ще се осигурят и хладилници за всички РЗИ-та в страната.

Проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че ВМА вече очаква доставка на три фризера от 850 литра, в които да се съхраняват ваксините.