Кунчев вдигна ръце от контрола на епидемията

Каквото било положението в Европа, такова и у нас, застрахова се доцентът

Общество
11:50 - 16 Октомври 2020
3403
Кунчев вдигна ръце от контрола на епидемията

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вдигна ръце от контрола върху епидемията от COVID-19 у нас и заяви, че прогресията била валидна както за нашата страна, така и за Европа. "

"Нещата са ясни – вълната върви нагоре, така както и в цяла Европа. Разбира се, това не е приятно, но не е и някаква изключителна изненада. Но и при този ръст продължаваме да запазваме мястото си в европейската класация. Ако имахме например чешката заболяемост, трябваше да има по 5000 случая дневно... Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек.

Ситуацията е притеснителна, само че има различни степени. Обикновеният човек трябва да спазва вече толкова добре известните и повтаряни мерки, а от гледна точка на здравната система – да има готовност да посреща повече хора," подчерта доц. Кунчев.

"Колегите дават всичко от себе си, но доста дълго продължи тази сага – вече 8 месеца. Натоварването е неимоверно. Знаем колко лимитиран е броят на хората в тази система. Ако се правят проверки само от РЗИ, няма как да са успешни. Затова искаме областните щабове да създадат олганизация в контрола да бъдат включени всички налични контролни органи – полиция, Агенция по храните, Инспекция по труда, общински полиции, центрове за градска мобилност... За да стане ясно, че разпоредените мерки биха свършили работа, когато се спазват.

Ситацията е много динамична. Регионите, които попадат в тежка ситуация, се сменят непрекъснато. В момента заболеваемостта е най-висока в Благоевград и в Търговище. Сложен е въпросът с кадрите. Решението е ясно – COVID-19 като заболяване засяга не само белия дроб – става въпрос все пак за една вирусна пневмония, добре позната ни, с всичките ѝ особености – могат да помогнат не само пулмолози, инфекционисти, разбира се – с получаване на компетентна методична помощ", добави той пред БНР.