Кунчев за детските ваксини: Обаждайте се по телефона за час

Имунизират хлапетата в 69 пункта в страната, България не е подала заявка за "Новавакс"

Здраве
10:06 - 21 Декември 2021 (обновена)
2164
Кунчев за детските ваксини: Обаждайте се по телефона за час

Никой няма да върне дете под 12 години, желаещо да се ваксинира срещу ковид, ако отиде на място в пункта, но е желателно родителите да се обаждат предварително по телефона на местното РЗИ, за да се съберат групи от по 10 деца - колкото са дозите в един флакон. Toва посъветва държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в МЗ. Вчера у нас пристигнаха 18 000 флакона. 

"Не се предвижда бустер доза за децата", уточни Кунчев. И увери, че всички препарати са с доказана безопасност и ефикасност. Той обясни, че детските ваксини са с най-късите срокове за годност, но производителите са успели да ги стабилизират. 

Кунчев поясни и че всъщност разликата между дозата за възрастен и дете над 12 г. е в намалено 3 пъти количеството на активното вещество. 

69 са пунктовете в страната, в които ще се имунизират малките над 5 г. Кунчев добави още, че страничните реакции са подобни на тези, проявени при възрастните - болка и зачервяване на мястото на убождането, повишена температура, втрисане, главоболие. 

Шефът на ИАЛ маг. Богдан Кирилов пък парира твърденията за прилагане на експериментални препарати. "Това са разрешени продукти, извървели целия път на разрешителни. А ефикасността им е около 91%", каза той. Пробивите при децата също били по-малко, отколкото при възрастните. 

18 милиона са вече децата на ЕС, имунизирани срещу ковид, добави Кирилов. "Това дава достатъчно сведения за безопасността на ваксината", категоричен бе той. 

Няма необходимост и двамата родители да заявят съгласието си с приложението на ваксината, достатъчно е само един от тях, поясниха здравните власти. 

А по повод прясно одобрената ваксина "Новавакс", Кирилов уточни, че досега България не е изпратила заявка за нея към ЕК. 

"Има излишък ваксини в България, което за съжаление, създава сериозни рискове заради трудните възможности за дарение и препродажба, за бракуване. Затова и трябва да се подхожда внимателно със заявките за нови ваксини", уточни той.  

Кунчев добави, че са редица местата, отвъд областните центрове, където могат да се имунизират малчуганите.