Кунева: Трябва ни нов еврокомисар, Урсула ще избере

Предполагам, че сондажи за нов еврокомисар вече са били направени, когато г-жа Габриел е подала оставка, каза шефката на ДБГ

Политика
19:08 - 19 Май 2023
4426
Кунева: Трябва ни нов еврокомисар, Урсула ще избере

"Няма формална пречка служебният кабинет да предложи нов комисар, може да се изчака, но не много, защото последната година на комисията е най-важна." Това коментира пред БНТ юристът и бивш еврокомисар Меглена Кунева по повод оставката на Мария Габриел от ЕК.

Това е все едно да няма министър и това да продължава дълго. Комисарят няма заместник, затова е важно България да има нов комисар, каза Кунева. Според нея страната трябва да излезе с предложение до комисията. Напомни, че Ирландия вече е имала такъв казус и шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен поиска от тамошното правителство да се предложат двама комисари, а тя сама да избере от тях.

Това ще бъде и с България. Предполагам, че сондажи за нов еврокомисар вече са били направени, когато г-жа Габриел е подала оставка, каза Кунева.

Г-жа Габриел има прекрасен ресор, големи са перспективите за развитие. Тя трябваше да отчете какво е свършила, но когато страната ти има нужда от теб, трябва да откликнеш. Така че две неща ще загубим - отчета на г-жа Габриел, който щеше да е много хубав. Той сега е разделен между двама комисари. А новият български може и да не поеме същите ресори като нея, допълни тя.