Куп "неизвинени" за депутатите от ГЕРБ при проваленото изслушване на Борисов

Политика
23:25 - 17 Май 2020
4699
Куп "неизвинени" за депутатите от ГЕРБ при проваленото изслушване на Борисов

132 неизвинени отсъствия имат депутатите за април, когато държавата бе в извънредно положение. Това става ясно от справка на сайта на Народното събрание. 120 от тези отсъствия са направени само в един ден - 21 април. Те са основно на депутати от управляващите групи - ГЕРБ и “Обединени патриоти”, както и на такива от “Атака”.

Това е денят, в който по настояване на БСП за първи път бе насрочено извънредно заседание на парламента за изслушване на премиера Бойко Борисов за мерките, които правителството взема за преодоляване на кризата с коронавируса. То се провали поради липса на кворум, а от управляващите в пленарната зала влезе само шефката на НС Цвета Караянчева.

БСП обаче внесе ново искане и седмица по-късно премиерът все пак бе изслушан от парламента.

В седмиците от обявяване на извънредното положение на 13 март до 8 май парламентът е провел 10 заседания, като в сметката влиза и проваленото на 21 април.

Още 12 бягства от работа има отразени на сайта на НС за април. Депутатите обаче няма да бъдат глобени за тях, защото за периода на извънредното положение не получаваха заплати. Средствата оставаха в бюджета на парламента, откъдето бяха прехвърляни по сметката на здравното министерство.

За първи път в този мандат парламентът регистрира месец без нито едно неизвинено отсъствие от пленарната зала - март.