Купиха бизнеса на „Фолксваген“ в Русия за 125 милиона евро

Новини
14:13 - 27 Юли 2023
3184
Купиха бизнеса на „Фолксваген“ в Русия за 125 милиона евро

Германският автомобилен производител Volkswagen потвърди стойността на сделката за продажбата на руския си бизнес на Арт-Финанс, компания, близка до дилърския холдинг Aвилон. Цената на придобиването е в размер на 125 милиона евро.

Съответното потвърждение е публикувано във финансовите отчети на компанията за първата половина на 2023 г. Според VW продажбата на Арт-Финанс на дялове в руското представителство на Volkswagen Group Rus LLC, включително местни компании, контролирани от него (Volkswagen Components and Service LLC, Scania Leasing LLC, Scania Finance LLC, Scania Insurance) бе завършена на 18 май.

По-рано цената на сделката не беше посочена от двете участващи страни. Източник от участник в този пазар, запознат с решението на подкомисията на правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции, обаче каза пред Интерфакс, че

сделката с активите на VW е била договорена на 17 април на цена до 125 милиона евро.

Така в деня на одобрението на сделката цената ѝ е надхвърлила 11 милиарда рубли.

LLC "Art-Finance" е регистрирано в Москва в средата на февруари. Собственик на 100% от акциите ѝ е президентът на групата Avilon Андрей Павлович.

Бившето руско представителство на Volkswagen (Volkswagen Group Rus LLC) беше преименувано на AGR Automotive Group (AGR LLC) през юни като част от ребрандирането.

Компанията ще продължи да продава автомобили и резервни части.

Заводът на Volkswagen, разположен в индустриалния парк Грабцево в Калуга, има производствен капацитет от 225 000 автомобила годишно. До пролетта на 2022 г. компанията произвежда моделите Volkswagen Polo, Volkswagen Tiguan и Skoda Rapid. Заводът за бензинови двигатели, разположен там, е с капацитет от 150 000 единици годишно.

До март 2022 г. VW също извършва договорно сглобяване на модели Skoda (Octavia, Karoq, Kodiaq) и Volkswagen Taos на мястото на автомобилния завод в Горки.

Споразумението за сглобяване на договора беше прекратено от страните през август 2022 г.: VW плати на руския партньор 4 милиарда рубли, GAZ обяви намерението си да "осигури алтернативно натоварване" на свободните мощности.

Както се отбелязва в отчета на VW, в края на 2022 г. Porsche AG сключи споразумение с независим инвеститор за продажбата на руски дъщерни дружества - Porsche Russland LLC и Porsche Center Moscow LLC, както и Porsche Financial Services Russland LLC. С този инвеститор беше договорена и опция за обратно изкупуване, която може да бъде упражнена не по-рано от пет и не по-късно от десет години след продажбата.

В края на годината за тези компании е призната загуба от обезценка в размер на 25 милиона евро.

VW съобщи, че в края на 2022 г. е взето решение за продажба на компаниите си във финансовия сектор. По-специално Volkswagen Bank Rus LLC, Volkswagen Group Finance LLC и Volkswagen Financial Services Rus LLC. VW очаква тези компании да излязат от периметъра на групата през втората половина на 2023 г.