Купувачи роптаят: Мижави намаления на Черния петък

Едва 20-30 % намаления обявиха повечето бутици в мола, играчки и детски обувки най-търсене днес

Новини
16:30 - 25 Ноември 2022
2524
Купувачи роптаят: Мижави намаления на Черния петък

Черният петък днес се отчете с минимални промоции, въпреки обещанията за големи намаления и атрактивни оферти. Очаквано – заради отънелите джобове заради инфлацията и тревогите за трудна зима, мнозина предпочитат да си спестят парите за ненужни покупки.

За разлика от годините отпреди пандемията, когато моловете се пукаха по шевовете, а клиентите трупаха в торбите трескаво панталони, якета, палта и обувки с намаление, сега подобна гледка няма как да се види. 

Тълпи до ранния следобед нямаше и в магазините за черна и бяла техника, които обикновено са най-атакувани, въпреки че на датата на големия шопинг мнозина, набелязали да си купят телевизор, компютър или телефон, купуват с големи намаления тъкмо в последния петък на ноември.

Сега обаче, не се наблюдава сериозен интерес и в департаментите за тези стоки, макар че зяпачи в „Технополис” и „Зора” не липсваха, точно както и  при всеки нормален уикенд.

Повечето от бутиците за дрехи и обувки изобщо не успяха да привлекат много клиенти заради наистина мижавите намаления - средно с 20-ина процента, което става при всяка сезонна разпродажба. Други пуснаха избрани стоки с 40% по-евтини.

Очакванията за промоция със 70 на сто грейки, ботуши и пуловери така и не се оправдаха. Търговците дори не посмяха да излъжат, а направо сложиха табели с известяване на 20% намаления на повечето стоки.

Черният петък всъщност не привлича тълпи от хора и заради това, че много магазини отдавна обявиха намаления, други разтягат промоциите 10 и повече дни, а някои обявиха направо Black month.

Магазините за детски стоки и играчки все пак бяха най-пълни – някои обявиха със 70 на сто по-евтини обувки и играчки. Твърди се, че най-търсената стока на големия шопинг са тъкмо детските играчки.

Повечето клиенти бяха разочаровани, че намаленията в повечето магазини важат само за определени стоки, повечето от които неатрактивни за купувачите.

За новите колекции сериозни отстъпки почти липсват, оплакват се клиентите в търговските центрове. Да купиш хубави боти и ботуши или плътна грейка с голямо намаление е невъзможно, оплакват се мераклии да се облекат и обуят за зимата.

Въпреки всичко, намират се и изгодни покупки, като все пак е добре да се купят дори с малко намаление, а не на редовната цена.   

СС