Купуваме медицински хеликоптер за 20 млн. лева

Общество
22:30 - 01 Декември 2019
3496
Купуваме медицински хеликоптер за 20 млн. лева

България остана без медицински хеликоптер през юли тази година, когато фирмата собственик го продаде на Грузия. Сега се предвижда закупуването на нова машина, като средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма "Регионално развитие".

Планира се хеликоптер да има още следващата година. Машината, която имахме, бе използвана при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба, предаде Нова телевизия. Към момента България е единствената държава в Европейския съюз, която не притежава въздушна линейка. 

Стойността на хеликоптера е 20 млн. лв. и те ще бъдат осигурени от програмата "Региони в растеж". 

За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи, със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерството на здравеопазването, е много важно, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. 

В доклад на "Acta Medica Marisiesis" се съобщава, че Румъния има цели 11 въздушни линейки, като 11 от тях са хеликоптери, а два са самолети. Този отряд покрива територията на цялата страна. Освен това Румъния е поръчала още 3 хеликоптера Н-135.