Курц допуска нов локдаун в Австрия през декември

Kанцлерът назовава и броя на заразените, при които здравната система ще е пред колапс

Свят
12:00 - 27 Октомври 2020
2665
Курц допуска нов локдаун в Австрия през декември

В интервю пред телевизия Пулс 24 австрийският канцлер Себастиан Курц допуска налагането в страната на нов локдаун през декември, в случай че новите строги ограничителни мерки не дадат резултат.

Това явно е отговор на въпроса ще има ли ново затваряне, на който правителството от седмици отказва да отговори ясно, коментира на сайта си Австрийското радио и телевизия. След повече от 6000 случаи на новозаразени в последните четири дни страната се пита кога ще бъде обявен новата обща карантина.

От чисто математическа гледна точка, въвеждането на тази крайна мярка е свързано с претоварването на здравната система, обяснява Курц. Известно е, че опасността от колапс на здравеопазването, се казва в коментара, се измерва с това колко от общо 2000 легла в интензивните отделения на болниците в Австрия са заети с тежко болни. За граница се считат 40 процента от този капацитет, т.е. 800 легла, заети от болни с коронавирус. В момента в интензивните отделения се лекуват 145 тежко болни от COVID-19.

В интервюто за Пулс 24 канцлерът Курц назовава и броя на заразените, при които здравната система ще е пред колапс: при 6000 новозаразени дневно положението става много сложно, заявява той. Такъв сценарий не може да се изключи, продължава канцлерът, и ако новите мерки не доведат до желания резултат и епидемията не бъде ограничена, вероятно този брой новозаразени ще бъде регистриран през декември.