Куриерските фирми трупат пачки в кризата

Актуални новини
22:00 - 03 Декември 2020
5042
Куриерските фирми трупат пачки в кризата

Куриерските фирми са от малкото в сферата на бизнеса, които могат да се похвалят с рекордни печалби по време на корона кризата, обобщиха пред Lupa.bg от бранша. Служителите в компаниите пък буквално изнемогват през последните дни заради огромния брой пратки, които се изпращат у нас покрай предстоящите коледни и новогодишни празници, установи репортерска проверка.

Частичният локдаун от 27 ноември до 21 декември, затварянето на моловете и призивите на властта хората да избягват оживените места навън, накараха още повече хора да прибегнат до онлайн търговията, за да зарадват близките си за Коледа. Традиционно през декември куриерските фирми са затрупани с пратки, както между адреси в София, така и в различните градове на страната.

Това води до забавяне на пратките с 2-3 дни, обясниха пред Lupa.bg служители от офиси на двете основни куриерски фирми у нас "Еконт" и "Спиди". Те обаче веднага добавиха, че се стараят възможно най-бързо и качествено да обслужат многобройните си клиенти. От компаниите обясниха, че не са повишавали цените на доставките. 

По правило пратките не само в рамките на един град, но и между различни общини, се получават на следващия ден. Сега обаче нетърпеливи потребители негодуват заради забавянето с ден или дори с няколко дни и се сърдят, че трябва да зъзнат пред офисите на куриерските фирми, за да изпратят или да получат пратките си. 

Не е наша вината, че заради пандемията в офисите се допускат само по един или двама клиенти в зависимост от работещите на смяна служители, обясниха от куриерските фирми.

Клиенти обаче се оплакаха пред Luра.bg, че през последните дни им се е наложило да чакат близо час пред офис на една от куриерските фирми в центъра на София, където работел само един служител и то в час пик през деня.

"Опашката беше доста голяма, навън беше минус 5, а в офиса на фирмата работеше един служител. Когато влязох се оказа, че не им работи ПОС терминала, а пък преди това нямали и ток. Е, вярно сигурно енергото е виновно, ама да осигурят повече служители в офисите", настояват клиенти.

Куриерските фирми посъветваха хората към търпение и ги помолиха, вместо да чакат последния момент, да изпращат пратките си за Коледа по-рано и да предвидят, че понякога е възможно забавяне от 4-5 дни поради метеорологичните и пандемичните условия.

Снимки: Агнес Методиева