Куриоз: 80-годишен иманяр отива на съд

Куриози
11:49 - 02 Април 2023
1487
Куриоз: 80-годишен иманяр отива на съд

Изправят на съд 80-годишен иманяр, хванат с антики и незаконно оръжие. Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Велико Търново. Процесът срещу Георги Д. е насрочен за 5 април в Окръжния съд в старата столица.

Той е обвинен в това, че на 24 януари 2020 г., в землището на с. Ресен, в местността „Долен бряг“, в обработваема нива е хванат да разкопава надгробна могила от римската епоха. Тя е обявена за недвижима културна ценност с национално значение, част от Западния некропол на археологическия резерват „Никополис ад Иструм“. За незаконната си дейност иманярът използвал професионален, компютъризиран, високочувствителен металотърсач и лек автомобил сузуки „Игнис“, пише Труд. 

Обвиняемият ще отговаря за притежанието на въпросния металотърсач, представляващ „специално техническо средство“ по смисъла на ЗКН и Наредба №Н-00-0001 от 14.02.2011 г. за извършване на теренни археологически проучвания, издадена от министъра на културата, който не е регистриран по съответния ред. 

При претърсване на жилището на Георги Д. в Горна Оряховица били открити ценни монети, апликации, пръстени, фибули, халки и пафта, на обща стойност 526,50 лева. 

"Освен това Георги Д. обвинен и в това, че на 24 януари 2020 г. в землището на Ресен с цел да бъдат прикрити други престъпления, направил опит да убие лицата П. Л. и С. А. като стрелял два пъти срещу тях с 9-милиметров пистолет „Макаров“, със заличен фабричен номер. Подсъдимият държал и незаконни боеприпаси.