КУРИОЗ! Алла Пугачова с 500 лв. пенсия (ВИДЕО)

Личности
17:41 - 25 Февруари 2021
6151
КУРИОЗ! Алла Пугачова с 500 лв. пенсия (ВИДЕО)

Депутатите приеха единодушно Проект на решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Сред потенциалните получатели, обаче, може да се нареди и руската естрадна легенда Алла Пугачова, която има повод да поиска парите, тъй като е триумфирала на нашия певчески фестивал „Златният Орфей” през далечната 1975-а.

Кабинетът вече реши размерите на паричните награди да са от 350 до 500 лв.

При гласуването в пленарна зала днес от БСП настояха за ясни критерии кой колко да получи и дори предложиха да бъде наградена Алла Пугачова с 500 лева, тъй като и тя печели голямата награда на "Златният Орфей". Идеята бе на Анастас Попдимитров.

Вежди Рашидов обаче защити проекта, като го аргументира и с тежката пандемия.

С Решение № 90 от 3 февруари 2021 г. Министерският съвет предлага на Народното събрание да отпусне държавни награди за срок 3 години за особени заслуги към българската държава и нация на 65 лица в размер на 500 и 350 лв. за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

Алла Пугачова спечели наградата "Златният Орфей" през 1975 г.

След недоволство от страна на някои творци министърът на културата Боил Банов поясни преди дни, че освен конкурса "Златен Орфей" вече като критерий се добавят и "Мелодия на годината", както и конкурса "Пролет" на БНР.

Така с втория списък, входиран в Министерски съвет, щели да бъдат покрити на 100% всички изпълнители, текстописци и музиканти.