Куриоз! Арестуваха азиатец, пял хърватски ултранационалистически песни

Той е обвинен в насаждане на омраза и нетърпимост в заведение, където гледал хандбалния мач между Хърватия и Испания

Новини
17:46 - 31 Януари 2020
2528
Куриоз! Арестуваха азиатец, пял хърватски ултранационалистически песни

Китайски гражданин, живеещ в Хърватия, беше арестуван. Причината за това била, че 44-годишният Же Ят Люнг пял с пълно гърло ултранационалистически песни. Азиатецът имал неблагоразумието да стори това в кафе в Имотски, а след това да публикува видеото в социалните мрежи.

Той е обвинен в насаждане на омраза и нетърпимост в бара, в който гледал хандбалния мач от Европейското първенство между Хърватия и Испания.

Хърватските медии съобщават, че видеоклипът, който е бил публикуван, веднага е премахнат. За Люнг се твърди, че е прославял фашисткото усташко движение от Втората световна война.

Китаецът ще бъде изправен пред Градския съд в Макарска, след като приключи разследването.

44-годишният Люнг е известен на хърватската общественост. През февруари миналата година той се явил отново пред съда, след като беше обвинен в нарушение на обществения ред след крясъците "Za dom spremni" (За Родината) - слоган, който е татуиран и на ръката му.

Же Ят Люнг, който произхожда от Хонг Конг, живее в Имотски заедно с приятеля си Нико Чанг. 

"Защо възхвалям това ли? Защото се възхищавам колко малка страна може да бъде толкова смела. По време на Втората световна война те искаха независимост. Това е и мечтата на народа на Хонг Конг. Ние мразим Китай. Ние мразим Китай, като и Сърбия! И ние искаме независимост!", крещял при ареста азиатецът.

"Не мразя хората заради техния цвят на кожата или религия. Аз съм крайно десен, казвам го с гордост", заявил той пред журналист от "Слободна Далмация".

Член 325 от хърватския наказателен кодекс гласи, че хората, които „призовават към омраза или насилие срещу групи заради тяхната расова, религиозна, национална или етническа принадлежност“, могат да бъдат наказани с 3-годишна присъда, а организаторите на подобни движения, могат да попаднат зад решетките до 6 години.