Куриоз: Брюксел следи за пияни с тротинетки

Актуални новини
11:05 - 15 Юни 2022
1709
Куриоз: Брюксел следи за пияни с тротинетки

Полицията в Брюксел съобщи, че извършва проверки на колоездачите и на хората, пътуващи с електрически тротинетки, за да установи дали са в нетрезво състояние. При поредната подобна проверка преди дни в централните части на града са били проверени 1176 водачи и от тях 62-ма са били наказани.

Установено е, че 57 са били под въздействието на алкохол, като половината са били лишени от правоуправление за шест часа, а останалите - за три часа. Повечето от нетрезвите водачи са управлявали електрически тротинетки, показват данните.

Полицаите са установили пет случая на водачи под въздействието на наркотици и на четирима са били отнети свидетелствата за правоуправление на автомобил за срок от 15 дни.

Употребата на електрически двуколесни превозни средства е особено разпространена в Белгия от няколко години, а липсата на ясни правила за използването им води до най-разнообразни нарушения.

Наскоро медии показаха запис, в който се вижда как гражданин се движи с тротинетка в аварийната лента на магистрала със 70 км/ч. и без предпазни средства. Медиите съобщиха и за няколко случая на тежки черепни наранявания на хора, паднали от тротинетка в движение.

В центъра на Брюксел полицейски патрули следят придвижващите се с тротинетки да спазват скорост до 6 км/ч. - с колкото се движат пешеходците. На нарушителите - по двайсетина на ден - се налага глоба от 174 евро. Полицаите имат право да изпуснат гумите на рецидивистите или да ги заставят да слязат от тротинетката и да продължат пеш.