Куриоз: БСП гласува против държавните бензиностанции

Политика
19:49 - 04 Юни 2020
4966
Куриоз: БСП гласува против държавните бензиностанции

С 6 гласа „против“ и 14 „за“ парламентарната бюджетна комисия даде зелена светлина на държавните бензиностанции като одобри промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Куриозният момент в този вот дойде от БСП, след като депутатът Румен Гечев, който бе и вицепремиер на Жан Виденов, възропта срещу намерението на властта. "Това е като подписване на празен чек", обяви той и разкритикува зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова за липсата на икономическа обосновка в представянето на законопроекта и по повод изразените от нея надежди така предлаганите промени да бъдат одобрени от комисията.

"Тук не се занимаваме с надежди", каза червеният депутат и направи остра забележка на председателя на комисията Менда Стоянова, че допуска да се представят законопроекти без нито едно число в мотивите и без никакви разчети. „Не допускайте в комисията есета и разкази – какво мечтаят, на какво се надяват… Няма числа. Връщайте ги!“, настоя той, визирайки представителите на министерството на икономиката. „Нямате числа. Ставайте и си отивайте, докато не донесете числата. Нямате числа, нямате разчети и искате от бюджетната комисия на българския парламент да подкрепи“, скара им се той.

В дебата се намесиха и от Българската петролна и газова асоциация (БГПА) като настояха да се прецизира текста на параграф 9, който въвежда нова алинея 12, която е твърде обща. По думите на изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев, текстът не дава отговори на много въпроси - какво означава „складов капацитет“, колко трябва да бъде този складов капацитет, кой носи отговорност за некачествено гориво...  Той настоя: „Текстът да бъде прецизиран, защото в този вид той не работи и може да доведе до тежки последици за коректните складодържатели“.