КУРИОЗ: Фандъкова закопча кола на Спецов

Автомобилът на НАП осъмна със скоба и спукана гума - столичната кметица поде вендета срещу Асен Василев

Политика
13:30 - 12 Юли 2022
8623
КУРИОЗ: Фандъкова закопча кола на Спецов

Война между изпълнителната власт и местната в София разкри скоба, с която бе закопчана рано тази сутрин кола на Националната агенция по приходите на шефа й Румен Спецов. Куриозната случка се разигра на метри от Румънското посолство - на бул. "Шипченски проход", който попада отчасти в обхвата на т.нар. "зелена" зона, контролирана от Центъра за градска мобилност.


Шефът на НАП

Той пък е под шапката на кметицата Йорданка Фандъкова - известна с критиките си срещу кабинета на Кирил Петков (в оставка) и изобщо новите управленци.  

Не е ясно кога е бил оставен въпросният автомобил и дали е бил зарязан в зоната заради спукана гума, или тя е била умишлено спихната сутринта. 

Закопчаването на Спецовия автомобил идва на фона на обвинения, отправени от финансовия министър Асен Василев спрямо управлението на парите на столицата от страна на самоковлийката. 


Фандъкова не хареса констатациите на Асен Василев 

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) завърши финансов одит на Столична община, който е показал 7 нарушения при уличното осветеление в София, става ясно от съобщение на Министерството на финансите в средата на миналия месец. 

Задачата на инспекцията е била: "Проверка за законосъобразност относно спазването на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, както и нормативната уредба в областта на обществени поръчки при възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет: "Техническа поддръжка, ремонтно възстановителни дейности, основен ремонт и изграждане на публичното осветление на територията на Столична община, по обособени позиции", открита с решение № СОА20-РД93-114 от 13.08.2020 година, уточниха от ведомството на вицепремиера Асен Василев.

Направена е проверка на обществената поръчка по 4 обособени позиции, с обект на поръчката „строителство“, с вид „открита“ процедура, с прогнозна стойност - 73,6 млн. лв. без ДДС, и изпълнението на 4 договора (всеки със срок на действие 2 години и с възможност за удължаване с още 2 години) за периода от сключването им (19.03.2021 г.) до датата на откриване на инспекцията (08.02.2022 г.) Изпълнението на договорите не е приключило, уточняват от министерството.

При проверката на АДФИ са установени 7 броя нарушения на Закона за обществените поръчки и правилника за неговото прилагане, сред които:

- в стойността на договора за строителство (по всяка обособена позиция) са включени услуги, които не са необходими за изпълнение на строителството;

- методиката за оценка на офертите не дава възможност да бъдат сравнени и оценени обективно техническите предложения от офертите и не осигурява достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката по всеки показател;

- представените оферти на избрания изпълнител по обособени позиции № 2 и № 3 не съответстват в пълна степен на предварително обявените изисквания на възложителя, поради което същият е следвало да бъде отстранен от участие в процедурата;

- неспазване на срока за даване на разяснения; и

- неспазване на срока за изпращане на обявление за изменение на договор за публикуване в Регистъра на обществените поръчки.

За установените нарушения са съставени общо 16 броя Актове за установяване на административни нарушения, от които два на възложителя – упълномощеното лице за нарушенията по ЗОП и по два на всеки участник в 7-членната комисия, завършва съобщението на Министерството на финансите.

Явно сега Фандъкова недвусмислено е решила да отговаря на "Дондуков" 1, включително чрез Центъра за градска мобилност. Напомняме, шефът на НАП Румен Спецов е пряко назначение на Асен Василев.