Куриоз: МВР издирва черногорец за компютърни измамник, а той - в затвора в Казичене

От дирекция “Миграция” така и не разбрали, че колегите им от Гранична имат данни къде се намира Лука

Топ
11:35 - 08 Декември 2023
2288
Куриоз: МВР издирва черногорец за компютърни измамник, а той - в затвора в Казичене

Куриозен случай с арестуван у нас и осъден в Германия черногорец показа, че електронните системи на вътрешното министерство нямат връзка помежду си. 

Черногорецът Лука К. бил търсен от дирекция “Миграция” в МВР. Те не успели да го намерят, въпреки че е екстрадиран в България с решение на съда в Германия. А докато го издирвали, той се прибрал, за да доизлежи присъдата си у нас.

Влязъл през граничния контрол и бил отведен в затвора. От дирекция “Миграция” така и не разбрали, че колегите им от Гранична имат данни къде се намира Лука.

Поводът за издирването на мъжа е, че повече от година го няма в България, където има разрешение за постоянно пребиваване. Не било ясно и дали е в страна от ЕС, а по закон, ако не е, започва процедура по отнемане на разрешителното му.

Дирекция “Миграция” започва да го търси през февруари 2023 г. 10 дни по-късно осъденият е върнат у нас да доизлежава присъдата си от Германия с решение на съда там. Тя е за компютърни измами от столичен колцентър.

"Аз работих в компанията, не съм бил мениджър. Убеждавах хората да инвестират. Дали са им изплащали печалби, не знам, защото с това се занимаваше друг отдел”, обяснява черногорецът.

Той и още няколко негови колеги са задържани през 2021 г. Мъжът се съгласява да бъде екстрадиран и съден в Германия.

Заедно с него заминава и тогавашната му съпруга Десислава. Тя живее при брат му, а след като Лука е осъден, му ходи на свиждания. Това е удостоверено с бележка от затвора, в който Лука е лежал. Питана през 2023 г. къде е Лука обаче, тя посочва, че не знае. Така стартира процедурата за отнемането на правото му на пребиваване.

Когато влиза обратно в България, е докаран със съдействието на Интерпол. Не е обявен за общодържавно издирване, тъй като има срокове, в които да се връчи известието за стартиране на процедурата. Заради несвързаните системи обаче на КПП-то на летище София не му е връчено уведомлението.

От Гранична полиция не знаели за него, нито че колегите им от “Миграция” го търсят.

Така Лука е откаран в затворническото общежитие в Казичене, за да доизлежи остатъка от 4-годишната си присъда. Започва и работа там. “Той разбира, че го издирват, докато е в затвора”, обяснява адвокат Майер Герон. Той настоява искането да му бъде връчено с нова процедура, тъй като срокът за обжалване на старата е изтекъл, а клиентът му е нямало как да отиде и да си получи известието.