Куриоз на Слънчака: Внасяме работници от Киргизстан

Украинците продължават да се скатават и искат още да живеят на гърба на държавата

Новини
21:00 - 20 Юни 2023
5390
Куриоз на Слънчака: Внасяме работници от Киргизстан

Киргизстанци ще работят в Слънчев бряг. Те ще дойдат с визи за шест месеца. Инициативата е на заместник-председателя на БХРА Веселин Налбантов, който призна, че вече им е платил билетите, за да може да дойдат в България, но не знае дали са обучени.

„Масово младите хора бягат. Недалновидната политика от министерствата на туризма и образованието оказва въздействие. Ние обучаваме кадри, които не остават и ден в България. Не са никак ниски заплатите. На всички позиции има липса на кадри", заяви хотелиерът.

„Моя позната лекарка, която работи в престижен медицински център, взема 2000 лева заплата, а при нас дори една миячка получава 1500 лева“, добавя той.

Най-търсени са служителите за професии, за които дори не се изисква образование – миячи, чистачи. Някои живеят на 60-70 км от Слънчев бряг и няма подходящ транспорт, като ги превозват с кола всяка сутрини и вечер.

„Преди войната имах украински служители, но сега пътуват свободно из Европа и не идват тук. Тези, които са сега в страната ни обаче не желаят да работят. Искат да са на гърба на държавата“, каза още той.