Куриоз: Най-високи скорости по най-скапаните пътища на Европа

Новини
19:04 - 24 Ноември 2021
4241
Куриоз: Най-високи скорости по най-скапаните пътища на Европа

България е страната с най-високата разрешена максимална скорост в цяла Европа! Едва ли това ще ви учуди толкова, но е факт. А когато фактите говорят - боговете мълчат. 

Това е някаква лудост! На какво се дължи това? - питат се хората. На хубави пътища, на модерен автопарк, или на дисциплинирани шофьори?

Явно няма значение, щом за всичко това има разрешение. 

50 км/ч е допустимата скорост в населено място за голяма част от европйските държави.

Извън населените райони първото място се държи от Австрия и Германия - 100 км/ч. Те са следвани от Белгия, България и Чехия, които са фиксирали 90.

В някои държави е допустимо от 90 до 110 км/ч - Испания, Естония, Франция, Финландия, Гърция, Унгария, Италия, Ирландия и Великобритания.

И сега идва по-интересният факт - със 140 км/ч България държи първото място, като става дума за магистралите, които у нас са с твърде лошо качество, което не е учудващо за никой. Ние сме следвани от Германия, която допуска 130 и повече км/ч, при различни условия, а някъде дори не е разрешено по-ниска скорост от 120, тъй като това е предпоставка за ПТП.

В България най-баровските коли може и да идват още преди да са пуснати на масовия пазар, но в Германия цъкат с език и ни завиждат. Но не ни завиждат за състоянието на пътната настилка, която убива стотици на година.

След България и Германия, с най-висока допустива скорост по пътищата на Европа - 130 км/ч, се нареждат Австрия, Чехия, Дания, Франция, Гърция, Унгария, Италия и Люксенбург.