Куриоз: Никой не иска да преглежда депутатите

Политика
16:00 - 12 Август 2020
3754
Куриоз: Никой не иска да преглежда депутатите

Нито един медицински център, болница или лекар на частна практика, не е пожелал да се погрижи за депутатите, научи Lupa.bg. След близо 2-месечна процедура, пусната от шефката на Народното събрание Цвета Караянчева, за събиране на оферти за медицинските прегледи на законотворците, тя е била прекратена. Оказва се, че дори след удължаването й, в деловодството на парламента не е постъпила нито една оферта. 

Това означава, че за новата пленарна сесия народните избраници ще разчитат единствено на медиците от болница "Лозенец", които се ротират в кулоарите. Те обаче не могат да извършват профилактични прегледи, а само да изписват болкоуспокояващи и медикаменти като парацетамол, аналгин и препарати за кръвно, в случай на нужда. В кабинета освен уред за ЕКГ, друга апаратура няма. С приключената тръжна процедура депутатите не могат да разчитат и на редовните си пълни кръвни картини, каквито досега се провеждаха под строй, а ще трябва да ползват частни практики или личните си лекари, за да проверят здравния си статус.

За съжаление прекратената обществена поръчка касае и служителите от администрацията, както и хората, работещи в санаториума на НС във Велинград. 

Караянчева беше отделила близо 70 000 лева от бюджета на институцията за профилактичните прегледи, но сега ще се наложи да пусне нов конкурс, вероятно с по-висока цена, за да се отзове поне един медик за оферта.