Куриоз: "Експерти" от БАБХ oбъркаха агне с прасе

Потърпевшият от грешката на агенцията готви дело - отгледал добитъка за рождения си ден

Общество
13:54 - 25 Юли 2019
4132
Куриоз: "Експерти" от БАБХ oбъркаха агне с прасе

Инспектори от агенцията по храните в Никопол объркали агне с прасе и конфискували животното, отгледано за рожден ден. Потърпевшият Пламен Копанов разказа за куриозната случка пред вестник "Борба" и се закани да съди БАБХ заради него.

„Купих агне, за да почерпя приятели на рождения си ден, който бе преди няколко дни. В района на град Никопол ме спряха полицаи и служители на БАБХ и ми взеха агнето с мъгляви обяснения за чумата по свинете, че не съм го превозвал както трябва и било с неустановен произход. На първо място, агнето е с напълно установен произход. То бе отгледано по моя поръчка от мой приятел, земеделски производител, за рождения ми ден. Не е предназначено за търговия, не е свиня, която може да пренася чума. Твърденията на проверяващия доктор, че не било ясно, че е агне, ако не са комични, са трагични. Ако специалист не може да различи агне от прасе, то какво остава за борбата с африканската чума по свинете", пише Копанов. 

Неистински са и твърденията, че няма придружаващи документи. При въпроса ми дали искат да ги представя, категорично ми бе отказано, тъй като всичко било ясно. Кое е ясно, не става ясно!", коментира той. Юристът се оказал и с акт за агнето, набедено за прасе от контролните органи.

Д-р Диана Петрова Ангелова била инспекторката, която е съставила акта за невинното агне, конфискувано при проверката. Копанов настоява агенцията или да му върне животното, или да го обезщети.