Куриоз в Lupa.bg! Антон Божков нямал милион за свободата си

Новини
11:12 - 12 Март 2020 (обновена)
10588
Куриоз в Lupa.bg! Антон Божков нямал милион за свободата си

Синът на Васил Божков - Антон, нямало как да внесе в съда парична гаранция от 1 милион лева, защото нямал такава сума. Това казаха в спецсъда адвокатите му, които твърдят, че богаташът имал две деца и парите му били нужни да ги отглежда. 

"Антон Божков е обвиняем, само защото е син на Васил Божков", каза в залата адвокат Даниела Дяковска. Според нея размерът на паричната гаранция трябвало да се определи от имотното състояние. Тази сума от милион надхвърляла доходите на семейството за 6 години напред. 

Прокуратурата поиска Антон Божков да бъде върнат в килията защото е представлявал холдинг на баща си и е участвал в управлението на фирмите на Васил Божков. Наследникът на богаташа бил подал заявка за експресно издаване на задграничен паспорт, затова обвинителите се притесняват, че той може да избяга като баща си.

Адвокатите на Васил Божков заявиха в залата, че клиентът им няма как да въздейства, защото обвинителният акт е базиран на Търговския регистър, който е публичен, а не на свидетелски показания.

Дружествата на Антон Божков били подавали публични отчети на всички финансови операции. Той нямало как да промени тези факти. Международният паспорт на Божков бил изтекъл и затова той е задължен да го поднови, обясниха защитниците. Адвокатите му дадоха на съда документи, свързани с този проблем. Адвокат Даниела Доковска представи и удостоверение на доходите на клиента й за 5 години назад.

Преди време Специализираният съд пусна на свобода срещу 1 милион лева гаранция Антон Божков. Според съдия Пенка Велинова има минимални доказателства милионерският наседник да е извършил престъплението, в което е обвинен - пране на пари в полза на престъпна група. 
В съдебната зала стана ясно още, че Антон Божков и баща му Васил са съдружници в "Инфрахолдинг", чийто капитал е 58 млн. лв. и е формиран от вземания от различни дружества, свързани също с богаташа.

Съдът посочи още, че по делото са разпитани и трима свидетели, две от тях са служителки в паспортната служба на МВР, където Антон подал документи за подновяване на международния паспорт, и работник, предоставил оперативни данни.
Обвинението срещу Антон Божков е за пране на пари.
Арестът на сина на бизнесмена идва дни след обвинението и срещу жената до него Елена Динева.
Срещу хазартния бос Васил Божков са повдигнати общо 11 обвинения, сред които за ръководене на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп и др.

Снимки : Агнес Методиева