Куриоз в Lupa.bg: Жан Виденов прави партия с червени люспи

Политика
11:49 - 10 Май 2021
8516
Куриоз в Lupa.bg: Жан Виденов прави партия с червени люспи

Куриозен политически завой в Lupa.bg: Бившият премиер Жан Виденов прави партия с червени люспи, с която да се яви на изборите на 11 юли.

Шокът е пълен, след като стана ясно, че доцентът по икономика и философия ще се коалира за вота със Съюза на комунистите, който в момента се представлява от пишман комуниста Павел Иванов.

„Има Инициативен комитет за създаването на такава нова лява партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на ПП „Лявата алтернатива“.

Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП „Лявата алтернатива“ ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България”, обясни Жан Виденов пред plovdiv-press.bg.

Според него целта е поредната конкурентна на БСП формация да се учреди колкото се може по-скоро. „Партията ще участва с кандидати за народни представители в коалиция, която вероятно ще се нарича „За чиста и свята Република“. Но все пак това е въпрос на коалиционни преговори. Другата седмица Иван Атанасов ще публикува предизборното послание на тези 50 души, които сме инициаторите.

Попитан дали той ще е лидерът на партията, Виденов обясни, че в Инициативния комитет е организационен секретар и експерт по международните въпроси заради образованието и опита, който има. „Предстои да бъде избрано и ръководство на ПП „Лявата алтернатива“. Вероятно ще се случи след изборите”, заключи Виденов.

Интересен субект е неговият коалиционен партньор от Съюза на комунистите. Павел Иванов има семеен клуб „Че Гевара”, в чието ръководство го сменя съпругата му Петя Паликрушева. „Двамата никога не са работили, интересното е как децата им учат в Англия”, пита източник на Lupa.bg, запознат с драмите вляво.

Павел Иванов бил в коалиция с БСП, но Корнелия го изгонила и така спряла субсидията за Съюза на комунистите, при което Павел Иванов започнал злостни атаки към лидера на БСП.

Интересен факт е, че на последните избори, проведени на 4 април, Павел Иванов беше в коалицията „Гражданите от протеста”, където Съюзът на комунистите беше рамо до рамо със Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски…

ВИЗИТКА: Жан Виденов е роден в Пловдив на 22 март 1959 г. Завършва Пловдивската английска гимназия, а през 1985 г. – специалност „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език (като първи чужд език).

Председател на БСП от 1991 до 1996 година. Министър-председател на България между 1995- 1997 година. Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. След това се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив. Дълго време преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. Владее английски, френски, руски и арабски език.

Жан Виденов  и представители на „Безсмъртният полк“ се качиха на Бунарджика в Деня на победата, за да поднесат цветя на Альоша и да почетат паметта на загиналите във Втората световна война.

Снимка: plovdiv-press.bg