Куриоз в Румъния: Звезда на Динамо изпратил близнака си да играе вместо него

Скандалът обиколи света, а в отбора все още нямат идея дали Едгар или Еделиньо е играл за тях

Актуални новини
21:20 - 13 Май 2024
5895
Куриоз в Румъния: Звезда на Динамо изпратил близнака си да играе вместо него

За измамите на африканските играчи с възрастта и актовете им за раждане във футбола се говори от десетилетия, но в Румъния се сблъскaха с казус на съвсем ново ниво, що се отнася до смяната на идентичността.

Тук вече не говорим просто за подмяна на акта за раждане и подмладяване с пет, понякога и десет години, а за футболист, който играе на терена вместо своя брат близнак.

Скандалът гръмна в Румъния, обиколи всички световни медии и изуми всички, дори и някои хора в гранда Динамо (Букурещ), защото именно за състезател на закъсалия столичен тим става въпрос.

При това не говорим за неизвестен играч, а за пристигналия със статут на звезда Едгар Йе. Юноша на Барселона, който е играл в отбори като Лил, Фейенорд, Трабзонспор и Башакшехир, има мач с екипа на Португалия, а от миналата година представлява родината си Гвинея-Бисау на международно ниво.

В Динамо се съмняват, че Едгар се е разменил със своя брат близнак Еделиньо, който също е футболист, но на доста по-ниско ниво в португалската трета дивизия.

Едгар Йе пристигна през зимата и стана най-скъпоплатения играч на тима, получавайки 18 000 евро. Съотборниците му обаче веднага забелязали, че чисто техническите му умения изобщо не отговарят на неговата визитка.

В това се увериха и феновете на Динамо. Предполагаемият Едгар Йе изигра само пет мача, представи се на потресаващо ниво, а след това странно бе освободен.

Още съмнения идват от факта, че на самите преговори Едгар Йе е говорил английски, а дни по-късно, явно когато измамата става факт, играчът е знаел само и единствено португалски.

Самите играчи на Динамо чрез контакти с бивши съотборници на Едгар Йе също научили, че той би трябвало да говори испански и английски, но трениращият с тях играч не обелвал нито дума на нещо различно от майчиния си португалски език.

Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест, но заплахата от губене на точки е спряла хората в клуба.

Оказва се, че ако бъде доказана измамата, това се тълкува като футбoлист, играл мачове под чужда самоличност и Динамо може да загуби осемте точки, които спечели с Едгар Йе в състава си.

За борещия се за оцеляване гранд това се оказало твърде висок риск, заради което случая е бил покрит, докато местен журналист не решава да разкаже за него.