Куриозно: Българин отърва тежка присъда в Англия заради Брекзит

Али Хасан бе осъден само на 28 месеца затвор за четири нападения, ще лежи половината

Актуални новини
10:51 - 07 Октомври 2024
1285
Куриозно: Българин отърва тежка присъда в Англия заради Брекзит

Български гражданин получи лека присъда за сексуални престъпления в Англия, след като стана ясно, че има законова празнота след Брекзит за признаване на наказания, издадени в държави от ЕС.

32-годишният Али Хасан Али бе осъден на 28 месеца лишаване от свобода, но ще излежи само половината от тях в английски затвор, след което ще бъде депортиран. Той се призна за виновен по обвинения за четири престъпления, извършени между 10 януари и 28 февруари в Обединеното кралство. Първо се разголва пред пощенска служителка. След това се опитва да нападне сексуално млади жени близо до колеж. По време на процеса представител на прокуратурата разказа, че Али е сграбчил едната за гърдата, докоснал неприлично другата и издавал неприлични звуци на целуване и стенене. Четвъртата жена, която се опитал насилствено да привлече за сексуален контакт, го ритнала между краката.

Чак след този инцидент той е арестуван, въпреки че и предишните са докладвани в полицията. При задържането си е казал, че това няма да се повтори.

Али пристига на Острова, след като е освободен от български затвор. По време на процеса в Англия разследващите представят информация, че в родината си той има издадени три присъди за сексуални нападения над деца, включително заплахи с нож да се съблекат. Той бил зад решетките в България до 15 декември и веднага след това се мести със семейството си в Обединеното кралство. Три седмици по-късно прави и първото си нападение в Англия.

Съдия Саймън Хърст каза, че след като се е запознал с всички свидетелски показания и с информацията за извършените престъпления в България, е стигнал до заключение, че Али Хасан Али трябва да бъде третиран като опасен престъпник. Но тъй като след Брекзит издадените в ЕС присъди вече нямат същата правна тежест, той ще трябва да се ограничи само до извършеното от него в Англия. Явно правителството ни не е взело предвид този аспект, когато е договаряло напускането на Великобритания от Евросъюза, подчерта съдията.

Освен 28-месечната присъда за лишаване от свобода Али Хасан Али ще бъде вкаран и в английския регистър на сексуалните престъпници за срок от 10 г.