Куркински мина по червения килим за "Засукан свят" (СНИМКИ)

"Киномания" стартира с филма му по разкази на Хайтов

Култура
13:30 - 15 Ноември 2019
3235
Куркински мина по червения килим за "Засукан свят" (СНИМКИ)

Екипът на новия български филм "Засукан свят" начело с режисьора и изпълнителя на главната роля Мариус Куркински мина снощи по червения килим за премиерата на лентата. С тази лента в Зала на 1 на НДК бе открито тържествено и 33-то издание на "Киномания". По тържествената пътека преминаха сценаристът на филма Емил Бонев и актьорите, разписали се във филма - Камен Донев, Виктория Колева, София Бобчева и др.

Премиерата бе уважена от много творци, сред които Деян Донков и прочулия се в Канада български аниматор Тео Ушев, който на 17 ноември в НДК ще представи филма си "Нарисувай ми тъга" по едноименния роман на Георги Господинов "Физика на тъгата".


Киномания тържествено бе открита от екипа на НДК в лицето на изпълнителния директор Ангел Митев, председателя на Съвета на директорите Борислав Велков и дългогодишните продуценти на фестивала Владимир Трифонов и Хермина Азарян. Сред официалните гости и партньори на фестивала бяха зам-министърът на културата Румен Димитров и зам-кмета на София Тодор Чобанов. 


 
„Феноменът Киномания продължава 33 години, посетен е от над 1 млн. зрители и всичко това е благодарение на вас, публиката, благодарение на хората в киноиндустриятаи и не на последно място, на институциите. Още от своето създаване, когато Киномания е бил един фестивал на свободомислещите хора, е бил подкрепа за българското кино. И е ясно едно: това е началото на фестивалната кино култура в България”, каза Борислав Велков.


„Само една година след Париж през 1897 в нашия град- София- е осъществена първата прожекция. От тогава до днес киното е неизменен спътник на всеки истински софиянец, част от духовния живота на града и несъмнен е фактът, че днес повече от всякога се наслаждаваме на това велико изкуство в над 10 фестивала от различен характер. Най-старият, най-важният, най-голям, най-любим сред тях е Киномания, отбеляза на свой ред и Тодор Чобанов, зам-кмет на Столична община, която е основен партньор на фестивала- част от Културния календар на столицата.


За прожекциите в зала 1 тази година екипът на НДК използва специално прожекционно оборудване – новаторската лазерна технология на компанията Christie Real Laser, която гарантира уникално кинопреживяване.