Куркински празнува 50-ия си юбилей със „Сборен моноспектакъл”

Талантливият актьор събира в едно 11 постановки, пълни "Арена Армеец" преди Коледа

Топ
14:43 - 11 Октомври 2019
3980
Куркински празнува 50-ия си юбилей със „Сборен моноспектакъл”

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински ще отпразнува 50-ия си юбилей с национално турне с най-новия си творчески проект - "Сборен моноспектакъл", научи Lupa.bg. Това е продукция от всички 11 солови акции в кариерата на Мариус до момента – от „Дон Жуан“ и „Дамата с кученцето“ през „Ти-ри-рам“, „Сътресение“ и „Черното пиле“.

На 15 октомври, Куркински, чието рождено име е Ивайло Стоянов, навършва 50 години. 

Варненци ще бъдат първи, които ще видят мегапродукцията, благодарение на дългогодишното успешно партньорство на Продуцентска къща „Ажур Пико“ и Варненския театър „Българан“. Това ще стане на 4 декември от 19 часа в огромната зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. 

Именно в „Двореца“ ще бъде споделен с хилядите зрители и призът, който Мариус Куркински заслужено получи тази година – „Почетен гражданин на Варна“. Актьорът е роден в Нови пазар, но учи и във Варна. Там прави и първите си творчески стъпки.  12-годишен постъпва в детското театрално студио към Драматичен театър – Варна, а след това в Театър „Щурче“ на братя Райкови.


Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Крикор Азарян, Тодор Колев и Елена Баева във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1993 г. и следва две години кинорежисура при професор Георги Дюлгеров. Получавал е множество награди за актьорското си и постановъчно майсторство. Негови спектакли са гастролирали с успех в чужбина.

„Тази идея за сборен моноспектакъл отдавна я имам като план. Аз съм започнал да играя моноспектакли от 1993 г. и чисто професионално исках да проверя как ще звучат причините за които съм ги правил. Защото причина трябва да имаш за да излезеш за едно представление и то конкретна. Интересно ми е да събера причините една до друга и да видя какво същество ще създадат. Няма да се щадя, ще покажа какви дивотии съм извършвал през годините защото те не са малко“, споделя Куркински.

Преди националната премиера на „Сборен моноспектакъл“, творецът ще представи пред своята публика „Черното пиле“ от Николай Хайтов на 19 октомври от 19.00 часа в Театър „Българан“ във Варна, на 20 октомври в Русе и на 30 октомври в Театър „Сълза и смях“ в столицата. 

Освен във Варна на „Сборен моноспектакъл“ ще бъде представен на 10 декември в зала „Сила“ в Пловдив, на 12 декември в зала „Опера“ в Бургас и на 21 декември в "Арена Армеец" в София.