Куркински става почетен гражданин на Варна

Званията се връчват на празника на морската столица

Култура
16:01 - 14 Август 2019
2038
Куркински става почетен гражданин на Варна

Актьорът и режисьор Мариус Куркински, композиторът проф. Милко Коларов и изтъкнатият лекар и бивш ректор на Медицинския университет проф. Димитър Камбуров са новите почетни граждани на Варна. Те ще бъдат удостоени с отличието по повод празника на града – 15 август.

Маестро Коларов е отличен за изключителните му заслуги като композитор, диригент и музикален педагог от международен мащаб. 

Проф. Камбуров получава признанието за постиженията му като учен и лекар специалист, както и за повишаване престижа на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. 

Мариус Куркински, който тази година навършва 50 години, е удостоен за приноса му към развитието на българската култура и издигане авторитета на Варна. 

Почетните звания по традиция ще бъдат връчени на 15 август. Церемонията по удостояване ще се състои в Летния театър в рамките на тържествения концерт за Деня на Варна, който е с начален час 20.00.

Удостоените със званията „Почетен гражданин на Варна“ и „За заслуги към Варна“ се вписват в Почетната книга на Общината. Почетните граждани получават удостоверение за присъденото звание, символичния ключ на града, специален нагръден знак с лента и 5 000 лева. Началото на традицията е поставено преди 140 години. Първият носител на званието е кап. Тугарски, полицай майстер на Варна, удостоен през юни 1879 г.