Курти алармира за заплахи срещу косовската полиция

Балкани
11:29 - 27 Юли 2023
1265
Курти алармира за заплахи срещу косовската полиция

Премиерът на Косово Албин Курти алармира за заплахи срещу косовската полиция, става ясно от Twitter.

Той определя като гнусни заплахите срещу косовските полицейски офицери, като посочва, че те са дошли от общности, които не са от мнозинството

„Насилствените усилия на Сърбия да предотврати интеграцията на етническите сърби в косовските институции трябва да спрат сега. Всички граждани на нашата република имат право да служат на страната си без отмъщение“, пише Курти.

Твърденията на Курти за заплахи срещу косовсите офицери идват на фона на очакваните в края на тази седмица в Косово пратеници на Съвета за национална сигурност на САЩ. 

На 30 и 31 юли Дерек Шолей - бивш специален съветник в Държавния департамент на САЩ, а сега заместник-секретар на Министерството на отбраната, ще посети балканската страна. Шолей няма да направи посещението си сам. Информацията гласи, че с него в Прищина ще бъде един от висшите ръководители на Съвета за национална сигурност. Вземането на решения във външната политика е невъзможно за президента Джо Байдън без неговите съветници по националната сигурност. Тази институция е основната ръка на Байдън за координиране на политиките във федералните агенции.