Курти: Путин е като "обсебен от Косово"

Той добави, че успехът на страната му пречи на руския президент

Русия
14:05 - 18 Януари 2023
1974
Курти: Путин е като "обсебен от Косово"

Премиерът на Косово Албин Курти изрази оптимизъм, че споразумение между Сърбия и Косово може да бъде постигнато в рамките на няколко месеца, съобщи Косовското радио и телевизия, като се позова на интервю на косовския премиер за швейцарския вестник „Блик“.

В момента Курти е в швейцарския град Давос, където участва в Световния икономически форум.

„Оптимист съм, че споразумение между Косово и Сърбия може да се постигне в рамките на няколко месеца, ако съществува желание да се постигне такова, и има подкрепа от страна на демократичния Запад, т.е. ЕС, НАТО, САЩ и Великобритания. Аз съм изразил желанието си да направя това. Но за едно споразумение трябват две страни. За да има дългосрочен мир, сигурност и регионална стабилност, Сърбия трябва се дистанцира от две неща: от миналото на бившия сръбски президент Слободан Милошевич и сега от президента на Русия Владимир Путин. Защото Сърбия се сближава все повече с Русия. Путин иска да подклади конфликта на Сърбия с Косово“, каза Курти, цитиран от КосоваПрес.

Курти добави, че успехът на Косово пречи на руския президент и каза, че Путин „е обсебен от Косово“.

„Внимателен съм, но никога не ме е страх. Бдителен съм. Путин е обсебен от нашата страна Косово. Доволен е от липсата на успех на западната намеса в Ирак и Афганистан. Ядосва го и го нервира фактът, че Западът е имал успех в Косово“, допълни Курти.

В интервюто си за швейцарския вестник „Блик“ Курти говори и за ситуацията в северната част на Косово, като каза, че към момента там е спокойно и има присъствие на косовската полиция.

„Наскоро направих публичен призив към всички сърби в Косово да кандидатстват за работа в обществените служби, например в полицията. Това идва след подаването на оставки от страна на сръбските служители след напрежението в Северно Косово. Нямам за цел да заменя сърбите на власт с албанци! Искам сърбите да дойдат на тези позиции“, каза Курти.

Последното изостряне на кризата в отношенията Косово – Сърбия започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони. След преговори и компромис засега Прищина се отказа от смяната на регистрационните номера, но напрежението беше подхранено от ареста на бивш косовски сръбски член на местната полиция. 

В знак на протест косовските сърби издигнаха барикади на 10 декември, като в продължение на двадесетина дни блокираха пътищата и някои гранични пунктове в Северно Косово. Те настояваха за освобождаването на арестувания бивш полицай Деян Пантич, който според косовските власти е организирал нападения срещу изборни органи.

След като Пантич беше освободен от затвора под домашен арест, а сръбският президент Александър Вучич разговаря с представители на сърбите от Косово в Рашка, започна и премахването на барикадите в северната част на Косово.