Кутев: Борисов да обясни как 8.5 млрд. лв. са раздадени без поръчки и без негово знание

Надявам се, че до следващите избори да има по 2 машини в секция, заяви говорителят на служебното правителство

Новини
14:33 - 03 Юли 2021
3644
Кутев: Борисов да обясни как 8.5 млрд. лв. са раздадени без поръчки и без негово знание

"Надявам се, че до следващите избори вече ще има достатъчно машини, за да са по две във всяка секция", това каза говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

„С изборите свършихме две много важни неща. Имаше проблем с машините. Ясно е, че 1200 машини не са достатъчни и във всяка секция е по-добре да има по две, но е ясно и че 1600 машини бяха под въпрос и се оказа, че успяхме да доставим тези машини. Факт е, че машините са доставени. Надявам се, че до следващите избори вече ще има достатъчно машини, за да има във всяка секция по две. Имаме и друг проблем с изборите – купуването на гласова. Правим всичко възможно да го спрем или поне да го ограничим“, посочи той.

„Освен изборите, трябва да се продължат и някакви неща в държавата. В момента имаме добро изпълнение на бюджета и пари в него има, но служебното правителство не може да харчи нищо друго, освен това, което му е разписано. Ние не можем да направим актуализация, защото нея я прави парламентът“, заяви пред БНТ Кутев.

„50-те лв. от пенсиите не бяха предвидени в бюджета. Те бяха предвидени до април. За да ги платим, отнякъде трябваше да намерим 100 млн. Всички социални плащания, които вървяха преди това, бяха заложени в бюджета до април и след това трябваше да се търсят отнякъде“, уточни той.

„Борисов трябва да даде няколко обяснения. Няма как 1.5 млрд. от „Автомагистрали“ и още 7 млрд. от други фирми да са били раздадени без поръчки без да е знаел. Ако не е знаел, значи не е за министър-председател. Ако е знаел, трябва да обяснява. Няма как да не седне да обяснява за какви неща говореше Илчовски, няма как да не даде отговор за пачките и чекмеджетата“, заяви Кутев.

По думите му много му се иска да се прекъсне практиката с купуване на гласува в България.
„Много ми се иска. Не вярвам, че може да бъде прекъснато изцяло, защото вече е част от мисленето на българина. То със сигурност може да бъде рязко ограничено. Правителството няма интерес в изборите и на нас ни е все тази кой ще победи на тези избори. Нашата цел е да постигнем максимално честни избори и да покажем, че това може да става и може да има промяна в България“, допълни той.