Кутев: Няма време за нов месия, след изборите картинката ще е същата

Политика
15:19 - 15 Август 2024
856
Кутев: Няма време за нов месия, след изборите картинката ще е същата

Няма време за нов месия, след изборите ще имаме същата картинка. Това каза пред БНР Антон Кутев, бивш депутат от БСП и бивш говорител на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев.

Той уточни, че хората чакат месията и "рано или късно ще се появи някой, който ще им даде надежда":

"Има огромни надежди в президента, който по логиката на Конституцията не може да го направи. Той на този етап отпада, а няма друг, който да има рейтинга и очакванията да го направи".  

Той коментира още, че отчаянието и омерзението от политиката може да има две измерения по време на предстоящите поредни предсрочни избори. "Едното е пълен отказ от гласуване и още по-ниска избирателна активност. Второто е да се намери месията, когото гражданите да разпознаят и да има много силно гласуване, което да промени изцяло политическата система. За съжаление не мисля, че има време за втория вариант, по-скоро ще гледаме отново първия", коментира Антон Кутев. 

По думите му след ниска избирателна активност ще има още по-ниска легитимност на 51-вия парламент и още по-ниска възможност за създаване на правителство:

"Ако все пак се създаде някаква сглобка, за колкото и кратко да е, тя поне ще създаде възможност да се преформатира партийното пространство. Защото хората искат едно, партиите им предлагат друго".

Според Кутев служебният премиер има много повече свобода на действие и "един министър-председател, на мястото на Горица Грънчарова-Кожарева, би могъл да направи страхотни неща":

"Дали тя ще успее да ги направи, по-скоро - не, защото тя няма съответния опит, но ние трябва да искаме от нея да се опита да го направи и да направи нещо, което наистина да отговаря на висотата на позицията. Да си премиер е много висока позиция, тя дава огромни възможности и аз, като гражданин, отказвам да се съобразявам с това, че този или онзи не можел. Като си станал премиер, трябва да можеш, независимо от това как ти се е стекъл животът".