Куткудейски владее Медковец 32 години

Червеният кмет управлява града в странна симбиоза с местния лидер на ГЕРБ Иван Торньов

Политика
16:00 - 04 Ноември 2019
10119
Куткудейски владее Медковец 32 години

Венцислав Куткудейски от БСП спечели осми мандат като кмет на Медковец. Той управлява общината от 1991 г. насам, т.е. от 28 години, а на балотажа в неделя е получил подкрепата от 49,85 на сто от избирателите срещу 48,84 за кандидата на Движение 21 Евгени Антонов. Това означава, че Куткудейски ще кметува още 4 години.

Той е роден на 5 декември 1954 г. Средното си образование завършва в ЕСПУ "Поп Андрей" в родното си село Медковец. В периода от 1972 до 1974 г. отбива военна си служба във Военно поделение - с. Граф Игнатиево, Пловдивско. От 1974 до 1979 г. е редовен студент във ВИММЕСС - гр. Русе, където придобива квалификация машинен инженер.

От 1979 до 1991 г. работи в селското стопанство последователно като инженер по експлоатация на селскостопанската техника, главен инженер на АПК, заместник-председател на АПК по техническата част, председател на ТКЗС "Гигант" - с. Медковец.

От 1991 г. и до днес е кмет на община Медковец. Твърди, че водещо в неговата работа е социалната чувствителност, солидарността, активната жизнена позиция към всичко, което ни заобикаля, и непрекъснатият стремеж да сме по-добри и по-успешни от другите във всичко.

"Политическата класа днес чува, ама не слуша, слуша, ама не се съобразява", настоява той преди години в свое интервю. Според него най-важното за България е укрепване на държавността, на институциите и благосъстоянието на хората.

За странна симбиоза между ГЕРБ и БСП в Медковец – една от най-бедните общини в България, съобщи сайтът samoistinata.bg. Интересното в случая е, че водещата роля играе местният кмет от БСП – Венцислав Куткудейски, а поддържаща – председателят на общинската структура на ГЕРБ – Иван Торньов.


Според източниците на медията, още преди първия тур, Торньов е агитирал и водил кампанията си така, че кандидатът за кмет от ГЕРБ да отпадне от надпреварата в полза на Венцислав Куткудейски. Торньов е целил само да остане в общинския съвет. През целия минал мандат, председателят на ГЕРБ – Медковец, въпреки явните безобразия, нито веднъж не се е противопоставил на досегашния кмет. Знае се, че ръководството на ГЕРБ е в неведение за заиграванията на местния началник.

В общината се разпространява нарисувана на ръка схема, за купуване на гласове за първия тур. Твърди се, че лично Торньов е написал схемата, а после я е загубил. Схемата е разчертана върху бюлетина на БСП. По случая се извършва разследване от полицията и прокуратурата.