Кузман Илиев: В България се настървяваме, защото „баницата“ се разпределя от политиците

Актуални новини
15:38 - 05 Септември 2024
2922
Кузман Илиев: В България се настървяваме, защото „баницата“ се разпределя от политиците

Задача на политиката е да изкара хората от линията на бедността. Не говоря само за Благодаря, така е по принцип. На Запад не се говори за бедност - а за намаляване на неравенствата. Но неравенствата са нещо сравнително естествено, освен в случаите, в които не са излезли някакви мафиотски практики, някак се получават обществени поръчки, дадени хора се обогатяват, защото не правят магистрали и т.н. Тези неща ни дразнят, защото се получава едно неестествено неравенство на едни хора спрямо други.

Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ икономистът Кузман Илиев.

„Пак се връщам на думите, че големият проблем на политиката и как да няма бедни, а не толкова хората да ги изравняваме. За да няма бедни, трябва да има силен малък и среден бизнес, който създава работни места, вдига покупателната сила на парите и т.н.", добави той. 

"В България обаче е изключително важно да имаме политик в парламента и затова се настървяваме, защото „баницата“ се разпределя от политиците. Реално политиците трябва да имат един ограничен набор от ресурси, които да разпределят.

Примерно, в една Ирландия, в Сингапур говорим за не повече от 25% от това, което е произведено. А у нас е важно да си сложим важен политик, дори да го финансираме, защото той после ще ни свърши работа и ще ни върне някакво парче от „баницата“. У нас политиката се свежда до това колко мога да взема от "баницата“, добави икономистът.