Кво му плащаме: Майската разходка на Гешев до САЩ струва над 35 000 лв.

13 бона били пътните разходи, 19 000 - нощувките

Новини
19:30 - 30 Юни 2023
3594
Кво му плащаме: Майската разходка на Гешев до САЩ струва над 35 000 лв.

Официалната визита на бившия главен прокурор Иван Гешев в САЩ през май, само дни след инцидента с кортежа му, е струвала 35 009,60 лева и е платена от бюджета на прокуратурата. Тази информация стана ясна след отговор от Мария Павлова, новият заместник на главния прокурор, на въпрос на народния представител от ПП/ДБ Ивайло Мирчев.

От общата сума, Иван Гешев и двамата му придружители - Владимир Николов, административен ръководител на ОП - Плевен, и Марчела Пантелеева, служител в дирекция "Публична комуникация", са използвали около 19 000 лева за настаняване и 13 000 лева за разходи по пътя. Останалите средства са били изхарчени за вътрешен транспорт, дневни наличности и медицински застраховки.

Посещението на Иван Гешев в САЩ се състоя в периода 6-13 май 2023 г. и беше осъществено по покана на изпълнителния директор на Американското ционистко движение Хърбърт Блок.

През престоя си в Ню Йорк, Гешев проведе разговори с представители на Американското ционистко движение, Американския европейски комитет, Световния еврейски конгрес, "B'nai B'rith International", Лигата против поругаването и Конференцията на президентите на американските еврейски организации.

Във Вашингтон той се срещна с конгресмените Ник Лалота и Андрю Гарбарино, за да обсъди въпроси, свързани със стратегическото място на България в НАТО и ЕС, както и правните аспекти на противодействието на киберпрестъпността.

Също така бяха проведени няколко срещи с конгресмени във Вашингтон, на които се обсъждаха теми, свързани с правоприлагането, борбата с корупцията и противодействието на зловредното руско влияние.