Квоти за зареждане с дизел в Китай

Недостигът на гориво допринася за продължаващата криза на глобалната верига за доставки

Новини
14:46 - 28 Октомври 2021
1271
Квоти за зареждане с дизел в Китай

Бензиностанциите в много части на Китай започнаха да ограничават дизела на фона на нарастващите разходи и намаляващите доставки, съобщава БиБиСи.

Някои шофьори на камиони трябва да чакат цели дни, за да заредят гориво.

Понастоящем Китай е в разгара на огромна енергийна криза, тъй като недостигът на въглища и природен газ затвори фабрики и остави домове без ток.

И този последен проблем вероятно ще допринесе само за продължаващата криза на глобалната верига за доставки, казват анализатори.

"Сегашният недостиг на дизел изглежда засяга транспортния бизнес на дълги разстояния, който може да включва стоки, предназначени за пазари извън Китай", коментира Мати Бекинк, директор за Китай в Economist Intelligence Unit.

"В зависимост от продължителността и интензивността на тази криза, можем да видим, че това допринася за предизвикателствата спрямо глобалната верига за доставки."

Глобалната криза на веригата за доставки е до голяма степен предизвикана от пандемията Covid-19, като търсенето нараства, докато икономиките се отварят отново.

В Китай камионите имат право да зареждат само 100 литра всеки - около 10% от капацитета им, коментира търговец на камиони от град Шидзяджуан в провинция Хъбей.

В други части на страната докладите сочат, че квотите са още по-строги, като шофьорите имат право да купуват само до 25 литра.