Кьоркютук пиян дядо сгащен да шофира в София

Мъжът залитал, държал се неадекватно и отказал да даде кръвна проба

Актуални новини
16:52 - 21 Август 2020
1858
Кьоркютук пиян дядо сгащен да шофира в София

Полицията сгащи 75-годишен мъж, който шофирал пиян като мотика в центъра на София. В кръвта му имало 2,83 промила алкохол. Днес Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу дядото.
 
"На 09.08.2019 г., около 12:05 ч., в София, по ул. "Екзарх Йосиф" обвиняемият С. Х. управлявал лек автомобил, след като бил употребил алкохол. В този момент полицейски служители на ОСПСОВОР - СДВР изпълнявали задълженията си по охрана на обществения ред и спрели за проверка С. Х.
 
Той не представил документи на автомобила и свидетелство за управление на МПС. Полицейските служители усетили, че обвиняемият силно лъхал на алкохол, наредили на С. Х. да излезе от автомобила, при което същият залитал, държал се неадекватно и заявил, че е много пиян", са казва в съобщението на прокуратурата.
 
На място бил изпратен екип на отдел "Пътна полиция" - СДВР. Пристигналите на място полицейски служители изпробвали С. Х. с техническо средство "Алкотест Дрегер 7410+", като уредът отчел 2,83 промила алкохол в издишания от обвиняемия въздух.
 
На С. Х. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за медицинско изследване, след което бил съпроводен до болничното заведение, където отказал да даде кръвна проба.
 
Съгласно Наредба №1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози: "При отказ за изследване, употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози се установява въз основа на показанията на техническото средство или теста".
 
Предстои делото срещу обвиняемия С. Х. да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.