Кючюк от Преспанския форум: ЕС е непълен без Западните Балкани

Евродепутатът е в Охрид по покана на македонското Външно

Свят
11:14 - 17 Юни 2022
1474
Кючюк от Преспанския форум: ЕС е непълен без Западните Балкани

Евродепутатът Илхан Кючюк е в македонския град Охрид, където взе участие във форума за диалог Преспа, организиран от външното министерство в Скопие.

В качеството си на постоянен докладчик за Северна Македония, Кючюк е единственият официален представител от България, присъстващ на събитието.

Насърчаването на добросъседските отношения и сътрудничеството, а също и укрепване на стабилността на Западните Балкани са сред темите, които бяха обсъдени на форума.

Участие в панелите за дебати с участниците на високо ниво, взе и евродепутатът Илхан Кючюк, според когото стабилността не е даденост и е крайно време да стане ясно, че ЕС е непълен без Западните Балкани.

„Единственото нещо, което ще донесе траен мир в региона, е пълноправното членство на страните от Западните Балкани. Започване на процедура по присъединяване към ЕС осигурява на отделните държави стимул да подобрят отношенията помежду си и да работят за стабилността на региона. Дългосрочните ползи, които би донесло членството в ЕС са жизненоважни за всяка нова държава членка -икономиките процъфтяват в демокрациите с разум, те създават устойчива, благоприятна за бизнеса среда, която осигурява сигурност. Никой друг модел не гарантира това.“, категоричен бе Кючюк.

Евродепутатът коментира и напредъка на Северна Македония и подчерта, че е страна, която е сериозна и отдадена на своите евроатлантически стремежи, което доказа с членството си в НАТО. Кючюк изрази надежда, че Северна Македония и Албания принадлежат към европейското семейство и ще станат пълноправни членове на съюза възможно най-скоро.

В рамките на форума Кючюк се срещна с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателя Димитър Ковачевски и външния министър Буяр Османи. Евродепутатът проведе също двустранни срещи с външните министри на Хърватия и Турция - Гърлич Радман и Мевлют Чавушоглу, с Габриел Ескобар, зам.-помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ и със зам.-министъра на външните работи на Чешката република Алеш Хмелар.

На форума в Охрид е и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който е на регионална обиколка в Западните Балкани. Участие във форума взеха още зам.-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари Ди Карло, президентите на Словения, Черна гора и Косово, както и външните министри на Полша, Хърватия, Словакия, Турция и Босна и Херцеговина.

Преспанският конгрес съществува от една година и е основан като платформа за поощряване на помиряването, построяването на доверие и политическия разговор сред страните в региона.