Кючюк посрещна делегацията на българите в РСМ

Трябва да се работи за промяна на конституцията, зоват нашите евродепутати

Свят
15:00 - 02 Февруари 2023
1560
Кючюк посрещна делегацията на българите в РСМ

Делегация от представители на българите в Северна Македония се срещна в Европейския парламент с докладчика за страната Илхан Кючюк и с евродепутата от Европейската народна партия Андрей Ковачев. Те настояха западната ни съседка да започне реално да зачита правата им, както и да спре говорът на омразата и преследването им.

Трябва да работим за това конституцията на страната да бъде променена, каза Кючюк, цитиран от БНР: 

“Докато не променим конституцията и не впишем всички части на мекедонското общество – и българи, и хървати, и черногорци - в основния документ на страната, ще бъде много трудно да вървим по пътя на европеизацията“.

За същото настоя и председателят на изследователския център “Св. Климент Охридски“ – Георги Трендафилов.

Евродепутатът Андрей Ковачев пък настоя представителите на властите да се срещнат с българите:

“Призоваваме и президентът Пендаровски, и министър-председателят, и министърът на вътрешните работи да се срещне с тях и да чуе от тях лично какви са техните проблеми. Разбира се и институциите да ги защитят като техни граждани“.

Председателят на Гражданския демократичен съюз – Петър Колев пък поиска службите да разкрият тези, които работят за противопоставянето между България и Северна Македония:

“Аз очаквам македонските компетентни институции, каквито са Агенция за разузнаване, президентът на страната, който контролира тези органи, да не алабализира, а да излезе с конкретни имена – кои са тези организации и откъде са финансирани“.