Кюстендил тегли 8,5 млн. лв. заем, за да плати глоба от МОСВ

Санкцията е заради липсата на депо за разполагане и третиране на отпадъци

Новини
13:13 - 22 Юли 2022
2102
Кюстендил тегли 8,5 млн. лв. заем, за да плати глоба от МОСВ

Община Кюстендил взема 8,5 млн. лева банков заем, с който ще изплати многогодишни санкции, налагани от МОСВ и РИОСВ за това, че няма депо за разполагане и третиране на отпадъците.

Предстои съветниците на предстоящото си заседание да гласуват предложението за за имитирането на общински облигационен заем при условията на първично частно предлагане при параметрите. 

С решение от 26 май 2022 г съветниците  с 22 гласа "за" и 8 "против" гласуваха Общината да изтегли заем от 8,5 млн. лева, за  да изплати санкциите, наложени от МОСВ. Тога трябва да стане до края на септември т.г. Вече е определена банката, която става финансов посредник на Общината. Според запознати първоначалната лихва е 2,6 процента, като прогнозите са, че до края на годината тя може да скочи и до 4 процента. Сумата ще бъде изтеглена накуп, а ще се погасява с две вноски месечно. Добрата страна е това, че тези финанси общината не ги губи, с тези средства може да закупува техника и съдове за сметосъбиране, да ги влага в екологични начинания. 

Другият е, че вече 8 години не се изгражда регионалното депо, което по проект трябва да е край дупнишкото с. Джелман - местните хора обаче организират постоянни протести депото да не се изглажда. 

Край с. Радловци, Кюстендилско, се изгражда сепарираща инсталация, която ще бъде пусната до края на годината и там ще се третират и обработват отпадъците.