КЗК глоби „Билла“ и „Кауфланд България“ за заблуждаваща реклама

Дружествата са санкционирани заради нарушения при промоциите на олио

Новини
14:29 - 30 Септември 2022
5511
КЗК глоби „Билла“ и „Кауфланд България“ за заблуждаваща реклама

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоби на две търговски вериги за заблуждаващи реклами. „Билла България“ е санкционирана с 250 089 лв., а „Кауфланд България“ - с 565 052 лв.

И двете санкции представляват 0,03% от нетните приходи от продажби на дружествата за 2022 г.

Нарушенията са в промоциите на слънчогледово олио. „Билла“ не е осигурила във всички свои обекти обещаното в рекламните послания евтино олио „Реоли“ и „Папас“. Подобно нарушение е констатирано и в търговската верига "Кауфланд" за слънчогледово олио „Плиска“, обявено на намалена цена.

КЗК приема, че в случая безспорно е налице несъответствие на обещаното с рекламните послания за продажба с намалена цена на промоционалните продукти и фактическото изпълнение на рекламодателя.

Рекламата има заблуждаващ характер по начина на нейното представяне въз основа на използваните в рекламните брошури твърдения за намалени цени и налични в определен период основни хранителни продукти. С тези рекламни послания ответните дружества са в състояние да отклонят към собствените си търговски обекти потребителите като по този начин може да се увредят интересите на конкурентите, които предоставят същите продукти на пазара, заключава КЗК.