КЗК проверява цените на горивата

Комисията тръгна по бензиностанциите по сигнал на ВАП

Икономика
16:36 - 16 Април 2020
2429
КЗК проверява цените на горивата

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира по сигнал на Върховната административна прокуратура /ВАП/ за евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива.
 
С Решение № 268/16.04.2020 г. Комисията за защита на конкуренцията образува производство за установяване на евентуално извършени нарушения от страна на:
 
"Лукойл Нефтохим Бургас" АД, "Лукойл България" ЕООД, "Сакса" ООД, "Инса Ойл" ЕООД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД, "Петрол" АД и "Трейднет Варна" ЕООД.
 
Повод за образуване на производството e постъпил сигнал от Върховна административна прокуратура относно несъответствието между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция Митници) през месец март и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната (с около 11%) в същия период.
 
Към сигнала са приложени изготвени от Агенция Митници моментни анализи на пазара на горива в страна за периода от 06.03.2020 г. до 26-27.03.2020 г. и за периода 30.03.-05.04.2020 г. за динамиката на средните продажни цени на бензин и дизел в обектите на следните вериги бензиностанции в страната: Лукойл, Петрол, Шел, Еко, ОМВ, Круиз, Ромпетрол, VM Petrolium и Газпром. Представени са данни и относно средните цени на горивата освобождавани за потребление от данъчните складове.
 
Според анализа на Агенция Митници, спадът на цената на суровината е започнал около 06.03.2020 г. и е свързан с разпространението на COVID-19 и мерките и ограниченията, които държавите по света са предприели за недопускане на неговото разпространение. Цените на горивата в обектите за разпространение към крайни потребители (бензиностанции) са реагирали на промяната на борсовата цена една седмица по-късно (около 12.03.2020 г.).
 

На база представените общи усреднени данни, Комисията съпостави на седмична база (1-4 седмица на м. март) средните крайни цени на бензин и дизел при освобождаването им от данъчни складове и средните крайни цени на бензиностанции, по видове горива. От съпоставката става ясно, че понижението на средните цени на дребно на бензин и дизел плавно следва понижението на средните цени на горивата при освобождаването им от данъчни складове.
 
Въпреки това остават опасенията в публичното пространство, че същите са в несъответствие със значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и са в резултат на наличието на антиконкурентни практики на съответните пазари.
 
Предвид социално - икономическата значимост на горивата, поради прекия им ефект върху цялата българска икономика и прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, Комисията извършва постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства имащи отношение към правоприлагането на ЗЗК.