КЗК проверява Спас Русев за сделката "Булсатком"

"Йеттел" и А1 роптаят срещу финансирането, търси се връзка с БТК/Виваком

Икономика
15:27 - 22 Декември 2022
2269
КЗК проверява Спас Русев за сделката "Булсатком"

Антимонополната комисия у нас започна проверка на покупката на доставчика на тв съдържание Булсатком от дружество на бизнесмена Спас Русев. Това съобщиха от КЗК.

В комисията са постъпили сигнали от "Йеттел България" и "А1 България", в които се твърди, че бившият собственик на Виваком лично или чрез дружеството "Вива Корпорейт България" ЕООД през септември 2022 г. е придобил контрол върху "Булсатком" ЕООД чрез сделка, по силата на която е придобил поне 75% от капитала на "Булсатком Инвестмънт Лимитид", Великобритания (дружество, едноличен собственик на капитала на Булсатком). 

В сигнала на "Йеттел" се иска да се провери дали има свързаност между предприятията, притежавани от Спас Русев и Виваком България/БТК.

Аргументите за това са свързани с финансирането на сделката чрез предоставяне на заем и последващо прехвърляне на мобилната и оптична мрежа на "Булсатком" към дружества от групата на "Юнайтед Груп" (собственикът на Виваком), чрез което се цели прихващане на част от дължимия кредит.

Това според конкурентния телеком "Йеттел България" вероятно дава възможност на кредитора да влияе върху решенията, които касаят дейността на "Булсатком".

В сигнала от А1 се посочва, че А1 като конкурент на пазара на телекомуникационни услуги има пряк интерес този пазар да бъде регулиран по правилата на честната конкуренция и спазване разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията, поради което искането е КЗК да извърши оценка за влиянието на сделката върху този пазар.

Предвид постъпилата информация и доказателства, може да се направи обосновано предположение, че операцията, в резултат на която "Вива Корпорейт България" ЕООД придобива пряко или косвено чрез лицето Спас Д. Русев мажоритарен дял от капитала на дружеството-майка на "Булсатком" ЕООД, има вероятност да представлява концентрация между предприятия, заключава КЗК. Уведомление за осъществяване на съответната концентрация не е постъпило в регулатора, затова комисията ще провери сделката.

Междувременно от Булсатком обявиха, че Петър Ризов е новият управител на компанията.

Той поема един от най-големите и перспективни доставчици на платена сателитна и интерактивна телевизия в момент, когато компанията премина през успешна цялостна трансформация и модернизиране на бизнес модела, заявяват от дружеството.

От Булсатком благодариха на досегашния управител Станислав Георгиев, който се справил успешно със задачата да финализира продажбата на Viva Corporate Bulgaria ("Вива Корпорейт България"), собственост на предприемача Спас Русев, и сега поемал нови предизвикателства извън компанията.