КЗК разреши на „Виваком“ да си напазарува регионални оператори

Телекомуникационната компания придобива бизнеса на един от най-големите доставчици в Северна България

Новини
12:50 - 03 Юли 2023
3622
КЗК разреши на „Виваком“ да си напазарува регионални оператори

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията между телекомуникационната компания "Виваком" и конкурентните ѝ „Нетуоркс-България“ ЕООД, „Онлайн Директ“ ЕООД, „ТВН Дистрибуция“, а също и „Телнет“.

През феруари 2023 г. Върховният административен съд (ВАС) разпореди на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да възобнови производството, с което позволи на „Виваком България“ да придобие изцяло русенския доставчик на интернет и телевизия „Нетуоркс-България“. В сделката, чиято стойност не е обявена, влизат още и „Онлайн директ“ и „ТВН Дистрибуция България“.

Русенската компания е сред доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в региона.

Тя предлага интернет и телевизия за частни клиенти, както и редица услуги за бизнес клиенти, сред които видеонаблюдение, колокиране на оборудване, компютърен и ИТ сервиз, облачни услуги и други. Операторът има присъствие в десетки населени места в областите Русе, Разград, Силистра, Шумен, Монтана, Търговище, Ловеч и София.

Придобиванията са поредните за Vivacom, след като в края на 2019-г самата компания стана част от империята на United Group. През 2021 г. българската телекомуникационна компания придоби напълно капитала на Net1, ComNet Sofia и N3.

Решението на КЗК обаче беше обжалвано от конкурента „Теленор България“ ЕАД (с ново наименование „Йеттел България“ ЕАД) пред Административен съд София. Така Съдът върна делото във вид на преписка на Комисията за ново произнасяне.

КЗК прие, че с конкретната сделка с „Телнет“ „Виваком България“ ще придобие регионален оператор, който е разпознаваем сред клиентите, има добре изградена физическа инфраструктура и клиентска база, което дава допълнително предимство на придобиващата група. Според административния орган след финализирането на сделката на пазара на фиксиран достъп до интернет „Виваком България“ ЕАД ще бъде най-големият доставчик на национално ниво и на територията на трите области Велико Търново, Габрово и Русе.