КЗК разреши на "Софарма" да придобие 9 аптеки в София, Перник, Радомир и Дупница

Новини
16:34 - 07 Декември 2023
1741
КЗК разреши на "Софарма" да придобие 9 аптеки в София, Перник, Радомир и Дупница

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Софарма Трейдинг" да разшири присъствието си в София, Перник, Радомир и Дупница.

Преди ден регулаторът съобщи, че няма законова причина, която да попречи на фармацевтичната компания да придобие дружества за търговия на едро и дребно с лекарствени продукти.

По-конкретно става въпрос за: "Аптека - Любка Георгиева" ЕООД и "Роял Фармаси" ЕООД, "Фарма-24" ЕООД и "Пинбау" ЕООД. Решението идва след като през август тази година компанията обяви, че е постигнала споразумение и съгласие за придобиване на девет обекта от веригата Роял Фармаси в София, Перник, Дупница и Радомир, с намерение те да бъдат присъединени към SOpharmacy.

Роял Фармаси има операции на аптечния пазар в България повече от 10 години, като към момента обединява 11 обекта в градовете София, Перник, Дупница и Радомир.

"Придобиването на 9 аптеки Роял Фармаси и последващото им присъединяване към SOpharmacy е част от нашата стратегия за разширяване на национално ниво на присъствието ни в ритейл сегмента на аптечния пазар. Това обединение ще ни позволи да засилим пазарните си позиции в Перник, Дупница и Радомир, да бъдем още по-близо до пациентите там и да им предложим предимствата на нашата концепцията, с които утвърдихме SOpharmacy като любима аптека на българските потребители", коментира Венцислав Маринов, Изпълнителен директор и Член на Съвета на директорите на Софарма Трейдинг АД.

Сделката по придобиването предстои да бъде приключена.

Повече от 15 години Софарма Трейдинг заема лидерски позиции на фармацевтичния пазар в България. От 2015 г. компанията развива и собствена ритейл концепция SOpharmacy. Към момента под бранда SOpharmacy оперират над 200 аптеки в повече от 40 града в страната, онлайн аптеката sopharmacy.bg, a от началото на 2023 г. клиентите могат да се възползват от мобилното приложение SOpharmacy APP.